prosty w przygotowaniu, nie za słodki i wspaniale orzeźwiający
5 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
formę tortową średnica 24 cm
folię spożywczą
papier do pieczenia
4 galaretki różnego koloru ( czerwona, żółta, zielona i pomarańczowa ) mogą być inne kolory
1 wiaderko 1 kg serka homogenizowanego ja użyłam brzoskwiniowego z kawałkami brzoskwiń
opakowanie okrągłych biszkoptów
1 litr wrzątku do rozpuszczenia galaretek
1 łyżka nasion chia
Wiosenny sernik na zimno z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód formy tortowej wykładamy papierem do pieczenia a boki owijamy folią spożywczą. Każdą z 4 różnych galaretek rozpuszczamy w osobnym naczyniu w 250 ml wrzątku. Następnie gdy lekko przestygną to do każdej dodajemy po 250 g serka homogenizowanego i dokładnie mieszamy do połączenia się. Do jednej z galaretek z serkiem dokładamy łyżkę chia i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i wylewamy jedną z galaretek. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia na 30 min. Wyciągamy i delikatnie wlewamy galaretkę z chia i ponownie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Znów wyciągamy i wylewamy na przemiennie pozostałe dwie galaretki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na 2 - 3 godz.
Komentarze