WESOŁY SŁONECZNIK

4.5 (196 ocen)

Goście byli zachwyceni !!

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jaj, 1 szklanki cukru, 1 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Słonecznik: 40 dag słonecznika łuskanego, 4 łyżki mleka, pół kostki margaryny.

    Masa: puszka mleka skondensowanego słodzonego, 2 kostki margaryny.

    Dodatkowo: 2-3 paczki herbatników, pół szklanki spirytusu, gotowa polewa czekoladowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Wesoły słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka wymieszać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę( wym.25 na 40 cm ) i piec w temperaturze 160st.C około 30- 40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.
  • 2. Wykonanie słonecznika: Margaryn e roztopić w rondelku, dodać słonecznik i mleko. Wymieszać. Smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie słonecznik wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika. Zapiekać od czasu do czasu mieszając. Zapiekamy do uzyskania złotego koloru.
  • 3. Wykonanie masy: Mleko gotujemy przez około 3 godziny( możemy ugotować dzień wcześniej lub użyć gotowej masy). Margarynę ucieramy, dodajemy przestudzoną masę kajmakową i uprażony słonecznik.
  • 4. Przełożenie ciasta: Biszkopt- masa-biszkopt-masa-herbatniki nasączone spirytusem- polewa czekoladowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa kajmakowa Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować