Wesoły słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka wymieszać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę( wym.25 na 40 cm ) i piec w temperaturze 160st.C około 30- 40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.
2.Wykonanie słonecznika: Margaryn e roztopić w rondelku, dodać słonecznik i mleko. Wymieszać. Smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie słonecznik wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika. Zapiekać od czasu do czasu mieszając. Zapiekamy do uzyskania złotego koloru.
3.Wykonanie masy: Mleko gotujemy przez około 3 godziny( możemy ugotować dzień wcześniej lub użyć gotowej masy). Margarynę ucieramy, dodajemy przestudzoną masę kajmakową i uprażony słonecznik.
Komentarze