Waflowa rolada z galaretką w czekoladzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Na tę roladę miałam ochotę już od dawna, ale ciągle brakowało okazji. Postanowiłam, że na święta zrobię ją koniecznie i słowa dotrzymałam. Jest słodka, ale bardzo smaczna!

Składniki:

  • Na jedną roladę:

    1 płat kwadratowego wafla
    Masa kakaowa:
    1 paczka herbatników kakaowych (ok 150g)
    2 łyżki kakao
    1/4 szklanki cukru trzcinowego
    1 szklanka mleka
    Masa kokosowa:
    125g margaryny (np. Kasia, Palma)
    1/2 szklanki cukru pudru
    100g wiórek kokosowych
    1 szklanka mleka

    Dodatkowo:
    ok 10 cukierków "Galaretka w czekoladzie"
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1/3 śmietanki 30%
    1 wafelek kokosowy typu Princessa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Andruty

Waflowa rolada z galaretką w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa kakaowa 1. Masa kakaowa:
    Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy. Mleko gotujemy z cukrem oraz kakaem. Do ugotowanego dodać rozdrobnione ciastka i dobrze wymieszać. Posmarować cały płat wafla.
  • Masa kokosowa 2. Masa kokosowa:
    Mleko zagotować z dodatkiem tłuszczu oraz cukru pudru. Do ugotowanego wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Nakładać jeszcze ciepłą masę na poprzednią kakaową warstwę.
    Na jednym boku ułożyć ciasno obok siebie cukierki w czekoladzie. Zwinąć jak roladę starając się by koniec wafla był na spodzie. Schłodzić w lodówce.
  • Rolada 3. Czekoladę topimy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch naszej rolady i posypujemy posiekanym wafelkiem kokosowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Galaretka Kakao Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować