1.Przygotowanie ciasta: Margarynę, z wodą, cukrem i kakao doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 4-5min. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszając, aby jak najwięcej zachować puszystości. Na blaszce 25 x 40cm układamy biszkopty złączone ze sobą marmoladą, ważne, aby dodać dużo marmolady, wtedy ciasto jest o wiele smaczniejsze. Biszkopty układamy jeden obok drugiego, całość zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35min.
2.Przygotowanie masy: Gotujemy budynie (2 opakowania budyniu na 500ml mleka z 6 łyżkami cukru). W drugim garnku ucieramy margarynę, dodajemy ugotowany ostudzony budyń i ucieramy na gładką masę. Gotowy krem wykładamy na wystudzone ciasto. Na wierzch można przygotować polewę czekoladową.
3.Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki na polewę gotujemy w garnku do rozpuszczenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepłą polewamy ciasto.
Komentarze