Krem chałwowy:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 600 ml mleka
- 200 g masła
- 400 g chałwy waniliowej
Frużelina truskawkowa:
-0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych
-200 ml wody + 50 ml do rozpuszczenia mąki
-100 g cukru (dodałam mniej)
-1 łyżeczka soku z cytryny
-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii
Ciasto truskawkowy chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu.
Białka oddzielić do żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewać do masy i delikatnie mieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto przelać do blaszki (o wymiarach ok. 23 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec przez 30–35 minut w temperaturze 180 st.C (lub 160 st.C z termoobiegiem). Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na 10 minut. Następnie obkroić naokoło, wyjąć na stolnicę odwracając dnem do góry, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
2.Krem chałwowy.
Budynie wymieszać z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobione budynie i mieszając gotować do zgęstnienia. Wystudzić do temperatury pokojowej od czasu do czasu mieszając.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo po 1 łyżce budyniu, a na koniec pokruszoną chałwę. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
3.Frużelina:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Wrzucić do garnuszka. Dodać cukier, ziarenka wanilii, wodę i sok z cytryny. Całość podgrzewać do momentu, w którym truskawki zaczną się rozpadać.
Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Wlać do gotujących się truskawek, ciągle mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Frużelina ma konsystencję rzadszego kisielu.
4.Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat włożyć do blaszki. Wyłożyć połowę kremu następnie połowa frużeliny. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, krem i frużelina.
Komentarze