Ciasto Truskawkowy chałwowiec

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sezon na truskawki rozpoczęty dlatego też musiała jakoś je wykorzystać. I jest połączenie chałwy z truskawkami. Jak dla mnie idealne połączenia.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 dużych jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 4 łyżki kakao

    Krem chałwowy:
    - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
    - 600 ml mleka
    - 200 g masła
    - 400 g chałwy waniliowej

    Frużelina truskawkowa:
    -0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych
    -200 ml wody + 50 ml do rozpuszczenia mąki
    -100 g cukru (dodałam mniej)
    -1 łyżeczka soku z cytryny
    -4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    -opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowy chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu.
    Białka oddzielić do żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewać do masy i delikatnie mieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto przelać do blaszki (o wymiarach ok. 23 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec przez 30–35 minut w temperaturze 180 st.C (lub 160 st.C z termoobiegiem). Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na 10 minut. Następnie obkroić naokoło, wyjąć na stolnicę odwracając dnem do góry, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Krem chałwowy.
    Budynie wymieszać z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobione budynie i mieszając gotować do zgęstnienia. Wystudzić do temperatury pokojowej od czasu do czasu mieszając.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo po 1 łyżce budyniu, a na koniec pokruszoną chałwę. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
  • 3. Frużelina:
    Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Wrzucić do garnuszka. Dodać cukier, ziarenka wanilii, wodę i sok z cytryny. Całość podgrzewać do momentu, w którym truskawki zaczną się rozpadać.

    Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Wlać do gotujących się truskawek, ciągle mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Frużelina ma konsystencję rzadszego kisielu.
  • 4. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat włożyć do blaszki. Wyłożyć połowę kremu następnie połowa frużeliny. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, krem i frużelina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować