Kiedy byłam dzieckiem - to była po prostu "sałatka". Jedyna, najlepsza - smak dzieciństwa. Dziś mamy mnóstwo sałatek o różnych, mniej lub bardziej wyszukanych nazwach i składnikach, ale ta - ciągle jest naj...
Składniki:
4 marchewki (50 dag)
1 pietruszka (10 dag)
1 seler (15 dag)
1/2 pora (jasna część - 10 dag)
1 puszka groszku konserwowego
1 duże jabłko
8 średnich ogórków kiszonych (40 dag)
5 średnich ziemniaków (60 dag)
1 mała cebula
7 jajek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
ok. 300 ml majonezu
sól. pieprz
Tradycyjna sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy (wywar można wykorzystać do zupy). Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostudzeniu obieramy.
2.Pora i cebulę kroimy w kostkę i zalewamy dwiema łyżkami oleju. Odstawiamy na 60 minut. Ogórki obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Groszek odsączamy z zalewy. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne.
3.Ugotowane warzywa, ogórki, jabłko i jajka kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
Komentarze