Tradycyjna sałatka jarzynowa

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najważniejsze w niej są grubo krojone warzywa korzeniowe ugotowane al dente. Pozostałe składniki nadające sałatce charakteru są skrojone bardzo drobno. Dodatek dobrego majonezu i musztardy dopełnia smaku.Przepis pochodzi z bloga http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 duże marchewki
    2 duże pietruszki
    1 mały seler lub 1/3 dużego
    3 średnie ziemniaki sałatkowe (żółte, skrobiowe)
    1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta, antonówka)
    3-4 duże ogórki kiszone
    ok. 15 cm kawałek pora (część biała i jasnozielona)
    groszek konserwowy (puszka 400 g)
    1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
    ok. 2 łyżek musztardy sarepskiej
    ok. 1 szklanka (250 ml) majonezu (najczęściej używam Hellmanns Babuni albo dodaję do niego w proporcjach 1:1 majonez Dekoracyjny Winiary)
    sól, pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Tradycyjna sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Marchewki, pietruszki, selera, ziemniaki gotuję w skórkach. Pilnuję aby wyjąć je z garnka gdy będą al dente, w tym celu używam patyczka do szaszłyków. Jeśli udaje się przebić patyczkiem warzywo na wylot (powinien się wbijać z lekkim oporem), to znak że warzywo jest ugotowane.
    Po ugotowaniu i schłodzeniu warzyw, należy je obrać ze skórek.
    Ugotowane warzywa pokroić w kosteczkę (ok. 1 cm).
    Dokładając do miski kolejne warstwy pokrojonych składników, każdą z nich lekko solę i oprószam pieprzem. To pozwala łatwiej i szybciej doprawić sałatkę do smaku.
    Obrane jabłko i ogórki kiszone pokroić na drobniejszą kosteczkę niż warzywa korzeniowe (0,5 cm).
    Pora pokroić najdrobniej jak się da.
    Groszek konserwowy odsączyć na sicie z zalewy i dodać do sałatki.
    Koperek pokroić drobno.
    Zmieszać musztardę z 1/2 majonezu, następnie wymieszać z sałatką.
    Sałatkę trzeba mieszać dosyć delikatnie, aby nie pognieść składników.
    Majonezu dodaję tylko tyle, aby składniki się połączyły.
    Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
    Wstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.


    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować