Tortilla pszenno-żytnia z warzywami Hortex

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tortilla pszenno żytnia z mrożonkami Hortex to ciekawe rozwiązanie i doskonała alternatywa dla barowego jedzenia, które nie jest tak zdrowe, jak to przygotowane przeze mnie.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 opakowanie Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex
    1 szklanka mąki żytniej chlebowej
    1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szkl. do podsypywania
    1/4 szklanki oleju słonecznikowego
    pół łyżeczki soli
    1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej)

    1 filet drobiowy średni
    połowa świeżej papryki
    połowa pomidora
    8 listków sałaty
    1 mały kubek jogurtu naturalnego light
    5 ząbków czosnku
    łyżeczka maggi
    płaska łyżeczka czosnku granulowanego
    pół łyżeczki przyprawy: curry, kurkumy, pieprzu ziołowego i przyprawy do kurczaka
    szczypta imbiru, papryki ostrej, pieprzu oraz sól do smaku
    por do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tortille Tortille Przystawki Tortilla

Tortilla pszenno-żytnia z warzywami hortex - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto na tortille 1. Mąkę, wodę, sól i olej łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki.. Formujemy 4 kulki takiej samej wielkości.
  • Krążki tortilli 2. Każdą kulkę wałkujemy na cienkie placki (ok 2-3mm) na ok 28cm średnicy, podsypując blat mąką.
  • Warzywa z kurczakiem 3. Fileta z kurczaka opłukać i pokroić na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu, ale z dodatkiem kurkumy i przyprawą do kurczaka. Warzywa na patelnię Hortex z przyprawą włoską wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać paseczki papryki czerwonej, pokrojonego w kostkę pomidora, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: curry, pieprz ziołowy, imbir, paprykę ostrą oraz sól (do smaku). Całość smażymy ciągle mieszając by warzywa się nie przypaliły, na koniec łączymy z kurczakiem.
  • Sos czosnkowy 4. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętymi 4 ząbkami czosnku, magą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
  • Tortilla przed złożeniem 5. Liście sałaty myjemy i dzielimy na małe kawałki. Krążki tortilli smażymy na rumiano z każdej strony bez dodatku tłuszczu- na mocno rozgrzanej patelni. Usmażone najlepiej kłaść jeden na drugim, a ostatni docisnąć drugim talerzem, żeby troszkę zmiękły. Będą się lepiej zwijały. Na każdy placek dajemy sałatę, polewamy sosem czosnkowym i nakładamy farsz mięsno- warzywny. Zwiniętą tortillę zabezpieczamy otaczając ją paseczkiem pora. Jest to doskonała propozycja na lekką przekąskę zwłaszcza dla osób na diecie. Nie zawiera zbędnych tłuszczów. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mrożonki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować