Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy dwie duże blachy 40*30. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 10 jajek oddzielamy żołtka od białek. Białka miksujemy z cukrem na puszystą masę na najwyższych obrotach. Powoli dodajemy zółtka ciągle miksujac . Na koniec dodajemy po szklance mąki i mąki ziemniaczanej oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia, przesiane przez sito. Na koniec dodajemy odrobine różowego barwnika , ciasto dokładnie mieszamy. Przelewamy do blachy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Nastepnie na tartce ścieramy mleczną czekolade . Przygotowujemy drugi biszkopt. Jajka oddzielamy. Białka miksujemy ze szklanka cukru na puszystą mase, powoli dodajemy żółtka pozostałą mąke oraz mąke ziemniaczaną i proszek do pieczenia mięszamy, dodajemy wiórka czekoladowe, i ponownie mięszamy. Ciasto przelewamy do blachy i również pieczemy 30 minut w 180 stoniach. Śmietanę kremówkę podgrzewamy , rozpuszczamy w niej białą czekolade odstawiamy do ostygniecia. Gotujemy 700 ml mleka w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy, gotujemy budyń. Śmietane i budyn odstawiamy do wystygniecia. Kostkę masła ucieramy, dodajemy powoli budyń ostudzony, i miksujemy na puszyta mase , nastempnie powoli dodajemy smietanę i całosc miksujemy. Biszkopty kroimy na pół. Na spód układamy różowy placek smarujemy kremem, przekładamy polowa czekoladowego biszkopta. Na ciemnym biszkopcie smarujemy dżem i ukladamy cienką warstwe masy. I ponownie układamy rózowy biszkopt który nasączamy herbata i smarujemy kremem. Na samą górę układamy biszkopt czekoladowy. Odstawiamy na godzine do lodówki. 2 kostki masła miksujemy na puszysta masę dodajemy aromat i cukier puder i ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy 5 łyżek mleka . Tak przygotowaną masę barwimy według uznania barwnikami sporzywczymi , i smarujemy cały krem a nastempnie dekorujemy według uznania. Boki obsypujemy migdalami.
Komentarze