TORT SAMOCHÓD

4.49 (142 ocen)

  • 5 godz.

Niebanalna propozycja tortu urodzinowego, z pewnością zaskoczy jubilata pomysłowym wykonaniem jak i wnętrzem. :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    -1,5 szkl cukru
    -2 szkl mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -aromat waniliowy

    MASA:
    -900ml śmietany kremówki 30%
    - 6 śmietan-fixów
    -serek mascarpone 200g
    - 3 łyżki cukru pudru

    LUKIER OZDOBNY:
    -200g miękkiego masła lub margaryny Kasia
    -400g cukru pudru
    -barwnik spożywczy czerwony (ja użyłam 2x)

    PONCZ:
    -sok z 1,5 cytryny
    -6-7 łyżek stołowych likieru amaretto
    -1szkl wody
    -sok z brzoskwiń w puszce

    Dodatkowo:
    -dżem z czarnej porzeczki
    - puszka brzoskwiń
    -czekolada biała
    -czekolada gorzka
    -kilka łyżek mleka
    -4 okrągłe delicje
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort samochód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt: Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i dalej miksując stopniowo dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,miksujemy. Gdy masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody, dodajemy jeszcze aromat waniliowy i pieczemy w prodiżu ok 40-45min.
  • biszkopt 2. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 części, później odkroić z 2 stron kawałek tortu, pamiętając aby części były równe (można przyłożyć szablon, lub po prostu odkrojony kawałek, i pokroić wzdłuż linni ). Główny biszkopt powinien tworzyć mniej więcej "prostokąt". Boki odcięte później złożone na górze utworzą profil auta.
  • 3. Masa: Śmietankę kremówkę ubijamy dość długo, aby była gęsta, następnie dodajemy cukier puder, cały czas miksując i śmietan-fixy. Później dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy na jednolita masę.
  • dżem 4. Przygotowujemy poncz: wszystkie składniki łączymy. Na podstawce układamy główną część tortu: spód, nasączamy, przekładamy dżemem porzeczkowym.
  • brzoskwinie 5. Następnie na dżem smarujemy masę, na niej układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy i czynność powtarzamy do wyczerpania biszkoptów. Na górze posmarować masą.
  • przełożenie 6. Z odciętymi biszkoptami postępujemy tak samo: nasączamy, przekładamy dżemem, krem, brzoskwinie. Całość sklejamy i układamy na wierzchu głównego "prostokąta". Cały samochód smarujemy masą. Wstawiamy do lodówki.
  • odcięte biszkopty 7. Lukier ozdobny: Miękką margarynę ucieramy mikserem ok. 5min na wysokich obrotach. Dodajemy cukier puder cały czas miksując. Masa powinna być dość sztywna ale i plastyczna tak aby można było nią dekorować, na koniec dodajemy czerwony barwnik i całość dokładanie mieszamy.
  • ozdoby 8. Dodatki: Koła samochodu robimy z delicji i białej czekolady uprzednio rozpuszczonej w garnku z łyżką mleka. Cienką szprycownicą wyciskami zdobienia, tak samo postępujemy w przypadku tworzenia " rejestracji samochodowej , antenek, logo, zderzaków itp. " z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w garnku z łyżką mleka. Podczas tworzenia zdobień można dla ułatwienia posłużyć się wykałaczkami.
  • samochód 9. Po wyjęciu tortu z lodówki dekorujemy sporządzonym lukrem ozdobnym i szprycownicą. Wcześniej zostawiamy trochę białej masy na dekorację "okien" samochodu.
  • samochód volkswagen golf 10. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje po 12h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować