1.Pieczemy biszkopt: Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i dalej miksując stopniowo dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,miksujemy. Gdy masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody, dodajemy jeszcze aromat waniliowy i pieczemy w prodiżu ok 40-45min.
2.Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 części, później odkroić z 2 stron kawałek tortu, pamiętając aby części były równe (można przyłożyć szablon, lub po prostu odkrojony kawałek, i pokroić wzdłuż linni ). Główny biszkopt powinien tworzyć mniej więcej "prostokąt". Boki odcięte później złożone na górze utworzą profil auta.
3.Masa: Śmietankę kremówkę ubijamy dość długo, aby była gęsta, następnie dodajemy cukier puder, cały czas miksując i śmietan-fixy. Później dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy na jednolita masę.
4.Przygotowujemy poncz: wszystkie składniki łączymy. Na podstawce układamy główną część tortu: spód, nasączamy, przekładamy dżemem porzeczkowym.
5.Następnie na dżem smarujemy masę, na niej układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy i czynność powtarzamy do wyczerpania biszkoptów. Na górze posmarować masą.
6.Z odciętymi biszkoptami postępujemy tak samo: nasączamy, przekładamy dżemem, krem, brzoskwinie. Całość sklejamy i układamy na wierzchu głównego "prostokąta". Cały samochód smarujemy masą. Wstawiamy do lodówki.
7.Lukier ozdobny: Miękką margarynę ucieramy mikserem ok. 5min na wysokich obrotach. Dodajemy cukier puder cały czas miksując. Masa powinna być dość sztywna ale i plastyczna tak aby można było nią dekorować, na koniec dodajemy czerwony barwnik i całość dokładanie mieszamy.
8.Dodatki: Koła samochodu robimy z delicji i białej czekolady uprzednio rozpuszczonej w garnku z łyżką mleka. Cienką szprycownicą wyciskami zdobienia, tak samo postępujemy w przypadku tworzenia " rejestracji samochodowej , antenek, logo, zderzaków itp. " z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w garnku z łyżką mleka. Podczas tworzenia zdobień można dla ułatwienia posłużyć się wykałaczkami.
9.Po wyjęciu tortu z lodówki dekorujemy sporządzonym lukrem ozdobnym i szprycownicą. Wcześniej zostawiamy trochę białej masy na dekorację "okien" samochodu.
10.Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje po 12h.
Komentarze