Tort kawowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników upiec biszkopt.Piec w temp. 160 stopni około 20 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na 2 płaty.Na pończować kieliszkiem spirytusu.
Masa I: Budynie gotujemy na mleku,masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodajemy stopniowo zimny budyń. Na końcu dajemy kieliszek spirytusu.
Masa II: Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy. Kawę rozpuszczamy w zagotowanym mleku, studzimy. Wsypujemy śmietany śnieżki i ubijamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z wodą oraz kakao energicznie mieszamy na końcu dodajemy śmietanę mieszamy i zdejmujemy z pary.
przekładamy ciasto polewamy polewą i ozdabiamy ozdobną końcówką worka cukierniczego tworząc kleksy.
Przekładanie:
Biszkopt
masa budyniowa
masa kawowa
biszkopt
polewa
Porady
Piekłam w formie prostokątnej- Wymiary blaszki: 39,5 *23,5
Komentarze