TORT FILADELFIA

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na krem, podpatrzyłam u znajomej na NK. Resztę zmodyfikowałam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz

    -1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego

    krem:
    -400 g nutelli
    -1/2 kg twarogu śmietankowego
    -5 łyżek cukru pudru
    -1/2 l śmietanki 30%
    -1 szkl. mleka
    -3 łyżki żelatyny

    -2 galaretki owoce truskawki
    -0,5 l.wody

    owoce:
    -parę truskawek
    -garść czarnych jagód

    -24 bezików
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Galaretki Dżemy

Tort filadelfia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy (29cm.posmarowanej tylko na dnie).
    Pieczemy ok. 25 min.170*.
    Po przestygnięciu kroimy na dwa krążki.
  • 2. W 1/4 szkl.mleka rozmieszać żelatynę-resztę mleka zagotować i wymieszać z żelatyną.
    Śmietanę kremówkę ubijamy dopiero gdy mleko z żelatyną będzie zimne i zacznie być ciągnące

    Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder, po trochu twaróg i na końcu mleko z żelatyną(mieszamy na wolnych obrotach robota lub łyżką).
  • 3. Spod biszkoptu, wkładamy do tortownicy.Smarujemy dżemem.
    Krem dzielimy na dwie części. Smarujemy, po dżemie. Przykrywamy następnym,też smarujemy, dżemem potem kremem.
    Na gorę rozsypujemy owoce i chłodzimy.
  • róg tortu 4. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do tężenia.
    Tężejącą galaretkę, wylewamy na owoce i chłodzimy..

    Przed podaniem ozdobić bezikami.

Porady

Posłużyłam się linkiem: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/filadelfia2

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować