Torcik bezowy z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło ogrzać do temperatury pokojowej, utrzeć stopniowo dodając cukier, żółtka i wodę. Ucierać, aż powstanie pienista masa. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i po trochu dosypywać do wcześniej utartej masy. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ubić białka na masę bezową, dodając porcjami cukier kryształ i cukier puder. Ubijać dotąd, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa zacznie błyszczeć. Wtedy rozsmarować ją na cieście, które wstawić na 10 - 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cały czas obserwować. Wyjąć po lekkim ściemnieniu bezy.
Agrest umyć, oczyścić z szypułek, zalać szklanką wody, zasypać łyżką cukru. Gotować krótko tak, aby tylko trochę zmiękł. Odcedzić, sok zostawić. Budyń wymieszać z niewielką ilością tego soku, resztę soku zagotować z łyżeczką masła. Do gotującego się soku wlać rozrobiony budyń i mieszając chwilę gotować. Ostudzić, a następnie wymieszać z agrestem. Ścięte z wierzchu ciasto pokruszyć, a następnie rozsypać na warstwę bezową, przykryć to równomiernie rozprowadzoną warstwą masy agrestowej.
Śmietankę ubić z Śmietan - fiksem i nałożyć dekoracyjnie na wierzch torcika.
Komentarze