Wbrew pozorom bardzo łatwo jest ozdobić tak tort, ale zajmuje to trochę czasu.
2 godz.
Składniki:
Biszkopt
6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z brzoskwiniami
500 g serka mascarpone
duża puszka brzoskwiń w syropie
100 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
600 g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
200 g białek dużych jaj (około 3-4 sztuki)
400 g cukru
szczypta soli
barwniki w kolorze żółtym, pomarańczowym, różowym, niebieskim i zielonym
1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier oraz żółtka i dalej ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w temperaturze około 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka.
2.Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i masłem na gładki krem. Następnie dodajemy do niego pokrojone w kostkę brzoskwinie i całość dokładnie mieszamy. Syrop w którym były zanurzone brzoskwinie zostawiamy do nasączenia biszkoptu.
3.Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty. Każdy z blatów nasączamy syropem w którym były zanurzone brzoskwinie. Jeden z blatów układamy na dnie tortownicy i rozsmarowujemy na nim połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy na nim pozostały krem. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Tort wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie przygotowujemy krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej.
4.Białka przelewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Lekko roztrzepujemy białka, dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie niewyczuwalny. Tak ubite białka z cukrem przelewamy do misy miksera i końcówką do ubijania ubijamy do czasu aż białka będą bardzo gęste - zajmie to około 10 minut. Po tym czasie końcówkę do ubijania zamieniamy na końcówkę do ucierania. Do kremu stopniowo dodajemy po kawałku masła i ucieramy do czasu aż krem dokładnie połączy się z masłem.
5.Tort wyciągamy z tortownicy i cienką warstwą kremu maślanego smarujemy jego boki i wierzch. Pozostały krem dzielimy na 5 równych części i każdą część zabarwiamy na inny kolor. Kremy przekładamy do worków cukierniczych - jeśli używacie jednorazowych worków, to wystarczy uciąć im końcówkę. W wybranej kolejności wyciskamy kolejno pięć kulek w pionowym rzędzie - kulki powinny być takiej samej wielkości, a cały rząd kulek powinien mieć taką wysokość jak tort. Kulki rozcieramy w jedną stronę za pomocą małej łyżeczki. Następnie wyciskamy kolejny rząd kulek, tak aby zakrył miejsce roztarcia wcześniejszego rzędu i jednocześnie zmieniając o jeden kolejność kolorów. Ponownie rozcieramy kulki i robimy tak aż udekorujemy cały tort. Brzmi skomplikowanie, ale jest naprawdę bardzo łatwe.
Komentarze