Tęczowy tort

4.5 (183 ocen)

Idealny nie tylko dla dzieci

Składniki:

  • Na jeden biszkopt do formy o średnicy 24:
    2 całe jajka
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 litr mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    2 cukry waniliowe
    2 margaryny
    cukier puder

    dodatkowo:
    kolorowa posypka
    żelki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić, dodać cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

    Zrobić 6 ciast do każdego dodać inny barwnik:
    czerwony, pomarańczowy (żółty+czerwony), żółty, zielony, niebieski, fioletowy (czerwony+niebieski)

    Piec ok 20 min w 180*

    MASA:
    Połowę mleka zagotować, w pozostałym wymieszać mąki, cukier, wlać do gotującego się mleka ugotować budyń, Margarynę utrzeć na puch, dodać przestudzony budyń, oraz cukier waniliowy, ewentualnie dodać cukier puder do smaku.

    PRZEŁOŻENIE:
    każde z ciast przekładać masą zaczynając od filetowego kolejno kłaść niebieskie, zielone, żółte, pomarańczowe i czerwone. Pozostałą masą posmarować boki i wierzch ciasta. Posypać posypką i ozdobić żelkami.

Porady

Jako że moje ciasto nie było robione dla dzieci nasączyłam każdy blat alkoholem połączonym z wodą, co dodało ciastu dużo lepszego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować