- Puszka mleka skondensowanego taka co ma w granicach 500g (niesłodzone),
- 3 galaretki w różnych kolorach (ja użyłam cytrynową, wiśniową i błękitną z firmy wodzisław),
- tabliczka białej czekolady.
Tęczowa pianka z wiórkami z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko dobrze schłodzić i rozlać do 3 szklanek tak by w każdej było po równo. Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą z osobna, poczekać aż całkiem wystygną ale będą nadal płynne. Kiedy galaretki są już zimne bierzemy jedną szklankę mleka miksujemy na pianę po czym dodajemy jedną z galaretkę i miksujemy aby się połączyła z pianką z mleka. Tak robimy z każdą z 3 galaretek po kolei. Kiedy mamy już 3 masy na małą tortownicę układamy papier do pieczenia (jeżeli jest to tortownica z wyjmowanym spodem radzę zrobić w niej "foremkę" z folii aluminiowej by nie przeciekało dno) a następnie kładziemy na środek 3 łyżki jednej masy, potem 3 łyżki drugiej i 3 łyżki trzeciej i tak aż do momentu kiedy zużyjemy wszystkie masy. Wstawiamy na trochę do lodówki i gdy lekko stężeje posypujemy na wierzch startą białą czekoladę, następnie odstawiamy znowu do lodówki najlepiej na całą noc, ale jesli komuś się spieszy to wystarczą też 3-4 godziny
Porady
Galaretki można użyć różne wedle upodobania smakowego i estetycznego czekolada też nie musi być biała, ogólnie przybranie może też być np z galaretki z owocami jak kto woli :)
Komentarze