to bardzo pyszna tarta a zarazem bardzo dekoracyjna :) cieszy się ogromną popularnością wśród klientów lokalu w którym pracuje :) klienci są w stanie czekać cały rok na świeże truskawki i tą tartę:)
Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: przesiać mąkę z solą, żółtka wymieszać z wodą, do mąki dodać pokrojone masło, rozmieszane żółtka zagnieść szybko ciasto wyłożyć foremkę, schłodzić ok pół. godz. w lodówce.Potem upiec na złoto ok 30 min. w 180 stopni.
Krem: do miski wybić żółtka, dodać mąkę kukurydzianą,cukier, cukier waniliowy i 1/2 mleka rozmieszać na jednolitą masę.Drugą część mleka wlać do garnka dodać masło, gdy zacznie wrzeć dodać wcześniej przygotowana mieszaninę mleka cukru i żółtek.Wlać do gotującego się mleka z masłem cały czas mieszać aż do zgęstnienia kremu. Gdy krem jest gesty zdjąć z ognia i natychmiast schłodzić.Rozpuścić galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Truskawki umyć odciąć szypułki pokroić na ćwiartki . Na upieczone na złoto i wystudzone ciasto wyłożyć zimny krem. Wygładzić na wierzchu układać truskawki całość posmarować pędzelkiem tężejącą galaretką:))PYCHA
Komentarze