tarta z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

to bardzo pyszna tarta a zarazem bardzo dekoracyjna :) cieszy się ogromną popularnością wśród klientów lokalu w którym pracuje :) klienci są w stanie czekać cały rok na świeże truskawki i tą tartę:)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - masło: 125 gramów
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - sól: 4 gramy
    - woda zimna: 50 mililitrów
    - mleko: 390 mililitrów
    - żółtka: 5 sztuk
    - cukier kryształ: 105 gramów
    - cukier waniliowy: 24 gramów
    - mąka kukurydziana: 45 gramów
    - masło: 40 gramów
    - truskawki świeże: 800 gramów
    - galaretka truskawkowa: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Galaretki

Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z truskawkami 1. Ciasto: przesiać mąkę z solą, żółtka wymieszać z wodą, do mąki dodać pokrojone masło, rozmieszane żółtka zagnieść szybko ciasto wyłożyć foremkę, schłodzić ok pół. godz. w lodówce.Potem upiec na złoto ok 30 min. w 180 stopni.
    Krem: do miski wybić żółtka, dodać mąkę kukurydzianą,cukier, cukier waniliowy i 1/2 mleka rozmieszać na jednolitą masę.Drugą część mleka wlać do garnka dodać masło, gdy zacznie wrzeć dodać wcześniej przygotowana mieszaninę mleka cukru i żółtek.Wlać do gotującego się mleka z masłem cały czas mieszać aż do zgęstnienia kremu. Gdy krem jest gesty zdjąć z ognia i natychmiast schłodzić.Rozpuścić galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Truskawki umyć odciąć szypułki pokroić na ćwiartki . Na upieczone na złoto i wystudzone ciasto wyłożyć zimny krem. Wygładzić na wierzchu układać truskawki całość posmarować pędzelkiem tężejącą galaretką:))PYCHA
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować