Tarta z puszystym serkiem i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coć słodkiego do niedzielnej kawki

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    pół margaryny
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    1,5 szkl maki

    nadzienie
    3-4 niewielkie gruszki
    200 g sera białego
    2 białka
    0,5 szkl cukru
    3 łyżki mleka
    obrane gruszki
    2- 3 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki lub inny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z puszystym serkiem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto zagnieść, formę wysmarować tłuszczem delikatnie posypać szczyptą soli (nadaje to bardzo fajnego smaku ciastu) rozłożyć i dobrze uklepać ciasto w formie, Podpiec ok 20 min w temp 200 st.
    Tymczasem ubić białka na sztywną pianę, ser rozgnieść trochę widelcem, następnie w drugim naczyniu ubić mikserem z cukrem i mlekiem , dodać pianę z białek i wymieszać.
    Wyłożyć na podpieczonym cieście, wyrównać. Gruszki obrać przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć na serku i do każdego dołka bo gnieździe nasiennym włożyć odrobinę dżemu lub innej konfitury (najlepsza kwaśna)
    Piec 25 min w temp 180 st z nawiewem.

    Po upieczeniu posypałam przyprawą do dań słodkich Kamis , można tez posypać brązowm cukrem szczyptą cynamonu, otartą skórką z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować