Tarta z owocami sezonowymi i kremem śmietanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie.
2.Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki. Następnie rozwałkować, ułożyć w formie do tarty. Piec około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po wyjęcie z piekarnika wystudzić.
3.Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę.
4.Gotowy krem nakładamy na tartę i bogato dekorujemy świeżymi owocami - borówkami, malinami, porzeczkami.
Komentarze