TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

4.5 (189 ocen)

Pyszna i zdrowa tarta, można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • -opakowanie ciasta francuskiego
    farsz:
    - 500 g fileta z łososia
    - 500 g mrożonego szpinaku
    - 2 ząbki czosnku
    - 50 g serka topionego
    - 1 łyżka masła
    - 80 g sera
    sos beszamelowy:
    - 30 g masła
    - 30 g mąki
    - 260 ml mleka
    - 1 jajko
    - sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej


Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki Sos beszamelowy

Tarta z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na kawałki.
  • 2. Szpinak dusimy na maśle razem z czosnkiem, dodajemy serek, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Formę do tarty 28 cm wykładamy ciastem francuskim. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy czymś środek (np.groch lub fasola). Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i pieczemy jeszcze ok. 5 minut, aż ciasto się przyrumieni.
  • 4. Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy mleko, i cały czas mieszając gotujemy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczypta gałki muszkatołowej. Gdy sos trochę przestygnie, dodajemy jajko, mieszamy.
  • 5. Na upieczone ciasto francuskie wykładamy łososia oraz szpinak. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować