Tarta z jabłkami w kształcie róż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Krem:
Składniki na krem ucieramy na gładką, jednolitą masę.
Jabłka obieramy w paski razem z miąższem, bez usuwania skórki (która będzie potrzebna na zewnętrzną stronę różyczek). Najlepiej robić to obieraczką, wtedy jabłka nie kruszą się i można je obrać na cienkie paseczki, które posłużą za płatki róż. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Całość:
Spód tarty wyjmujemy z lodówki, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wylewamy krem. Z paseczków jabłek formujemy różyczki, na zewnątrz otulając je skórkami i układamy na kremie (nie jest bardzo rzadki, więc spód różyczek będzie się w nim lekko zanurzać).
Różyczki z jabłek polewamy stopionym masłem i oprószamy cynamonem.
Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 °C (aż brzegi tarty będą ciemno złote, a jabłuszka widocznie przypieczone). Studzimy w formie.
2.Przepis pochodzi ze strony ,, Słodkie Fantazje " http://www.slodkiefantazje.pl/jab%C5%82ecznik-z-rozami-i-kremem-waniliowym
Komentarze