Tarta z budyniem i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kruche ciasto doskonale smakuje ze słodkim kremem budyniowym i świeżymi owocami. Mi najbardziej smakuje z jagodami, ale będzie pyszna z każdym rodzajem owoców.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 300g mąki pszennej
    - 200g masła (schłodzone)
    - 100g cukru
    - 1 żółtko
    - szczypta soli

    Krem:
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 0,5l mleka
    - 3/4 szklanki cukru

    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto, uformować kulę, obłożyć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

    2. W tym czasie przyrządzamy krem. Żółtka ucieramy z cukrem. Odlewamy nieco mleka, wsypujemy do niego mąki i mieszamy, dodajemy do żółtek z cukrem. Resztę mleka gotujemy, wrzące wlewamy do żółtek. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy ciągle mieszając. Gdy poczujemy, że masa zaczyna gęstnieć odstawiamy z kuchenki i zostawiamy, by ostygła.

    3. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozkruszamy je w palcach i wyklejamy formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

    4. Po wystudzeniu ciasta nakładamy krem i wysypujemy owoce.

    Smacznego :)

Porady

1. Aby krem, miał bardziej kremową a mniej budyniową konsystencję można go po wystudzeniu zmiksować z 125g masła. 2. Aby tarta dobrze się upiekła można przykryć ją folią i wysypać na wierzch fasolę lub groch, aby ją obciążyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować