Piegowata tarta panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na tartę zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 30 minut. Wyciągnąć i wystudzić.
2.Do garnka wlać kremówkę, mleko, dodać miąższ z wanilii oraz cukier. Podgrzać na małym ogniu mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać do śmietany z mlekiem. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
3.Przestudzoną panna cottę włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejący krem wylać na tartę i udekorować jagodami. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze