Piegowata tarta panna cotta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chrupiąca z kremowym wnętrzem i soczystymi jagodami. Ta tarta jest pyszna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Tarta:
    250 g mąki
    125 g zmrożonego masła
    125 g cukru pudru
    1 jajko
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki gorzkiego kakao
    Panna cotta:
    500 ml śmietany 36%
    250 ml mleka 3,2 %
    3 łyżki cukru
    1 laska wanilii
    5 łyżeczek żelatyny
    1/4 szklanka gorącej wody
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Panna cotta

Piegowata tarta panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na tartę zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 30 minut. Wyciągnąć i wystudzić.
  • 2. Do garnka wlać kremówkę, mleko, dodać miąższ z wanilii oraz cukier. Podgrzać na małym ogniu mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać do śmietany z mlekiem. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
  • 3. Przestudzoną panna cottę włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejący krem wylać na tartę i udekorować jagodami. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kakao Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować