Tarta cytrynowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, masło ścieramy na tarce. Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty,
robimy nakłucia widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia.
Obciążamy ciasto ziarnami fasoli i wkładamy formę na 30 minut do lodówki.
Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolkami i pieczemy jeszcze 5 minut.
Robimy nadzienie. Ocieramy skórkę z 3 cytryn i wyciskamy z nich sok.
Łączymy sok ze skórką, dodajemy jaja, 100g cukru, zmielone migdały i śmietanę.
Wszystko ucieramy na gładką masę i wylewamy na podpieczone ciasto.
Zapiekamy jeszcze 25 minut.
Pozostałe 2 cytryny kroimy w plastry, usuwamy pestki.
Z wody i reszty cukru gotujemy syrop i wkładamy do niego plastry cytryn, gotujemy około 10 minut.
Upieczoną tartę polewamy syropem i wykładamy na nią plastry cytryny.
Smacznego!
Komentarze