Tarta cytrynowo-migdałowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pianka migdałowo-cytrynowa ma fajny, lekki smak. Syrop, którym polana jest tarta jest mega cytrynowy. Polecam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 175 gramów
    - cukier: 25 gramów
    - żółtko jaja: 1 sztuka
    - zimna woda: 3 łyżki
    - Szczypta soli: 1 szczypta
    - masło schłodzone: 100 gramów
    - cytryna: 5 sztuk
    - jaja: 2 sztuki
    - cukier: 300 gramów
    - Migdały zmielone na mąkę: 150 gramów
    - śmietana kremówka: 100 mililitrów
    - woda: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta cytrynowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Z podanych składników wyrabiamy ciasto, masło ścieramy na tarce. Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty,
    robimy nakłucia widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia.
    Obciążamy ciasto ziarnami fasoli i wkładamy formę na 30 minut do lodówki.
    Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolkami i pieczemy jeszcze 5 minut.

    Robimy nadzienie. Ocieramy skórkę z 3 cytryn i wyciskamy z nich sok.
    Łączymy sok ze skórką, dodajemy jaja, 100g cukru, zmielone migdały i śmietanę.
    Wszystko ucieramy na gładką masę i wylewamy na podpieczone ciasto.
    Zapiekamy jeszcze 25 minut.

    Pozostałe 2 cytryny kroimy w plastry, usuwamy pestki.
    Z wody i reszty cukru gotujemy syrop i wkładamy do niego plastry cytryn, gotujemy około 10 minut.
    Upieczoną tartę polewamy syropem i wykładamy na nią plastry cytryny.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować