Szybkie ciasto bez pieczenia

4.5 (152 ocen)

Doskonałe połączenie bajecznie słodkiego spodu i aromatycznej góry ciasta:)

Składniki:

  • Ciasto:
    150g masła
    100g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    1 roztrzepane jajko
    200g pokruszonych herbatników
    100g wiórków kokosowych
    50g posiekanych orzechów włoskich
    20g rodzynek

    Masa:
    gotowa masa krówkowa (może być bez masy)
    3 łyżki żelatyny
    70g masła
    2 łyżki mleka
    1/2 budyniu waniliowego
    200g cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    2 serki homogenizowane naturalne (po 180g)

    Do dekoracji:
    pół tabliczki czekolady
    troszkę mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wsypać herbatniki, kokos, rodzynki i orzechy, wymieszać. Jeszcze ciepłą masą wyłożyć tortownicę (ok 22cm) i ugnieść dokładnie. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Żelatynę rozpuścić z 1/2 szkl gorącej wody i wystudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, cukier puder, budyń, sok z cytryny i mleko. Zagotować i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami i żelatyną. Na ciasto dać ok 1/2 puszki gotowej masy a na to wylać przygotowaną masę . Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Na koniec rozpuścić czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej i zrobić dowolny wzorek na cieście.


    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować