Wyjątkowo pyszne mięso pieczone z duszoną wcześniej marchewką - zdrowe i smaczne. Mmmm...
Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka
-6marchewek
-kostka rosołowa
-pieprz i sól do smaku (dałam także przyprawę do kurczaka)
-olej/oliwa do smażenia
-dwie łyżki śmietany i łyżka mąki przennej
Pierś z kurczaka - wyjątkowo soczysta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta przekrawamy, lekko rozbijamy i kroimy w kawałki ok 5x5 cm.
Oprószamy przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju dosłownie po 1 min z każdej strony.
2.Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażamy na oleju. Dolewamy wodę, dajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu aż marchewka zmięknie. Zagęszczamy mąką i śmietaną.
3.Mięso przekładamy do rondla albo do naczynia żaroodpornego, na wierzch dajemy marchewkę i pieczemy ok pół godz w temp. 180 stopni.
4.Podajemy z ziemniakami, albo z ryżem:)
Porady
Dla ceniących zdrową kuchnię proponuję smażyć na oliwie i zamienić ziemniaki na ryż:)
Komentarze