Pierś z kurczaka - wyjątkowo soczysta

4.5 (186 ocen)

Wyjątkowo pyszne mięso pieczone z duszoną wcześniej marchewką - zdrowe i smaczne. Mmmm...

Składniki:

  • -podwójna pierś z kurczaka
    -6marchewek
    -kostka rosołowa
    -pieprz i sól do smaku (dałam także przyprawę do kurczaka)
    -olej/oliwa do smażenia
    -dwie łyżki śmietany i łyżka mąki przennej
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka - wyjątkowo soczysta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta przekrawamy, lekko rozbijamy i kroimy w kawałki ok 5x5 cm.
    Oprószamy przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju dosłownie po 1 min z każdej strony.
  • 2. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażamy na oleju. Dolewamy wodę, dajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu aż marchewka zmięknie. Zagęszczamy mąką i śmietaną.
  • 3. Mięso przekładamy do rondla albo do naczynia żaroodpornego, na wierzch dajemy marchewkę i pieczemy ok pół godz w temp. 180 stopni.
  • 4. Podajemy z ziemniakami, albo z ryżem:)

Porady

Dla ceniących zdrową kuchnię proponuję smażyć na oliwie i zamienić ziemniaki na ryż:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować