Szybki Jabłecznik z migdałami

4.5 (172 ocen)

  • 20 min

jest to szybki i łatwy deser, pasujący na każdą okazję.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 całe jajka
    1 szklanka cukru
    kostka margaryny
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 dużych jabłek
    cynamon
    garść łuskanych migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki jabłecznik z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Dolać pół szklanki wody, wsypać łyżeczkę cynamonu i gotować do uzyskania musu. Odłożyć do ostygnięcia.
    Żółtka jajek, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i margarynę wymieszać w miscę i ugniatać do uzyskania jednolitej masy.
    Białka jajek ubić z cukrem na sztywną piane
    Podzielić ciasto na pół. Pierwszą połową ciasta wylepić spód blaszki. Na ciasto wyłożyć ostygnięty mus z jabłek. Na jabłka kładziemy wcześniej ubite białka by uzyskać delikatną bezę. Na sam koniec, drugą połowę ciasta kruszymy na wierzchu placka, posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika.

Porady

Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować