Szybki jabłecznik z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Dolać pół szklanki wody, wsypać łyżeczkę cynamonu i gotować do uzyskania musu. Odłożyć do ostygnięcia.
Żółtka jajek, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i margarynę wymieszać w miscę i ugniatać do uzyskania jednolitej masy.
Białka jajek ubić z cukrem na sztywną piane
Podzielić ciasto na pół. Pierwszą połową ciasta wylepić spód blaszki. Na ciasto wyłożyć ostygnięty mus z jabłek. Na jabłka kładziemy wcześniej ubite białka by uzyskać delikatną bezę. Na sam koniec, drugą połowę ciasta kruszymy na wierzchu placka, posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika.
Porady
Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze