SZYBKA SZARLOTKA

4.5 (193 ocen)

  • 10 min

Ciasto dla wielbicieli szarlotek, smaczna i szybka w przygotowaniu a do tego zawsze się udaje

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny KASIA

    6 jajek

    1/2 szklanki cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1,5 kg jabłek

    2 łyżeczki cynamonu

    cukier puder - do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybka szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KASIĘ roztopić w rondelku.
  • 2. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wlać KASIĘ - wszystko zamieszać. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3)
  • 3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Tortownicę lub blaszkę o wymiarach 24x42 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać większą część,wstawić do grzanego piekarnika (175 stopni) i podpiec na lekko rumiano ok. 10-15 minut.
  • 5. Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i wylać drugą część ciasta.
  • 6. Piec około 25-30 minut.
  • 7. Wyjąć z piekarnika, wychłodzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować