Szparagowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Szparagi oczyścić i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z
cytryny.Odcedzić , przestudzić a wywar zachować.
Kapustę parzyć w gorącej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.Zdejmować
poszczególne liście i wycinać zgrubiałe nerwy.
Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem,wlać 1/2 szk.mleka i dosypać 2 łyżki tartej bułki i drobno pokrajany czosnek a także 15 dkg. startego sera.Wyrobić gładką masę.Szparagi pokroić na krótsze kawałki,marchewkę odsączyć z zalewy.
2. Mięso formować w kształt rozbitego kotleta z jednego brzegu
układać szparagi i marchewkę, zrolować w roladki.Tak przygotowane
roladki układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki..Całość
posypać solą i pieprzem.Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i krótko
przesmażyć przygotowane gołąbki.
3.Naczynie żaroodporne posmarować masłem,przykryć pozostałymi liśćmi kapusty i ułożyć roladki.
4.
Pozostałe szparagi zmiksować.Przygotować sos holenderski.W
wywarze z gotowania szparagów rozprowadzić paczkę sosu,połączyć go z zmiksowanymi szparagami,dodać 2 żółtka /wcześniej je utrzeć i
rozprowadzić gorącym sosem/.
5.Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki i
posypać resztą startego sera.
6.Wstawić do piekarnika piec 45 min. w 190C,zmniejszyć tem. do 150C i zapiekać jeszcze 15 min.
Porady
Podawać z młodymi ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze