Świąteczne markizy

4.48 (164 ocen)

Święta coraz bliżej a więc warto upiec już kilka kruchych ciasteczek. Ja proponuję markizy czyli kruche ciasteczka przekładane marmoladą i posypane cukrem pudrem. Ciastka można przekładać różnymi kremami zamiast marmolady np: orzechowym lub czekoladowym.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g masła lub margaryny (temp pokojowa)
    100 g cukru pudru
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany18%
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    + marmolada o dowolnym smaku i cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Świąteczne markizy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto i wycinać dowolny kształt ciastek ( szklanką lub foremką) W co drugim zrobić dziurkę np. gwiazdką. Piec ok 10-15 min.
  • 2. 3/ Po ostygnięciu pełne ciasteczka smarować marmoladą a z dziurką przykrywać je. Na koniec posypać cukrem pudrem.

    Z tej porcji wychodzi ok 30 sztuk ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować