Świąteczna szynka w coli

4.51 (158 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawa szynka, która zaskoczy wszystkich gości. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu

    1,5 kg ładnej szynki bez kości



    b. składnik podstawowy dodatkowy

    2 litry coli

    c. składniki robocze

    30 g soli peklującej
    1 duża, biała cebula
    główka czosnku
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka ostrej musztardy
    15 goździków
    łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Świąteczna szynka w coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę dokładnie myjemy i nacieramy solą peklującą ze wszystkich stron. Wkładamy do kamionkowego naczynia na cztery dni. Każdego dnia odlewamy wodę i osuszamy naczynie papierowym ręcznikiem.

    Po zapeklowaniu wkładamy szynkę do garnka, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, przepołowioną główkę czosnku oraz goździki, zalewamy colą.
    Bulion doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i zostawiamy na półtorej godziny, żeby powolutku pyrkało jak rosół. ;)
  • 2. W miseczce mieszamy miód z musztardą i czosnkiem niedźwiedzim.

    Wyciągamy mięso i zostawiamy na pół godziny by odpoczęło.
    Nacinamy je w kratkę i smarujemy musztardą z miodem by nadać pięknego połysku.

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy przez dziesięć minut.

    Doskonała na świąteczny stół, a przepis zaskoczy wszystkich gości. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować