Świąteczna szynka w coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę dokładnie myjemy i nacieramy solą peklującą ze wszystkich stron. Wkładamy do kamionkowego naczynia na cztery dni. Każdego dnia odlewamy wodę i osuszamy naczynie papierowym ręcznikiem.
Po zapeklowaniu wkładamy szynkę do garnka, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, przepołowioną główkę czosnku oraz goździki, zalewamy colą.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i zostawiamy na półtorej godziny, żeby powolutku pyrkało jak rosół. ;)
2.W miseczce mieszamy miód z musztardą i czosnkiem niedźwiedzim.
Wyciągamy mięso i zostawiamy na pół godziny by odpoczęło.
Nacinamy je w kratkę i smarujemy musztardą z miodem by nadać pięknego połysku.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy przez dziesięć minut.
Doskonała na świąteczny stół, a przepis zaskoczy wszystkich gości. ;)
Komentarze