Sütlaç

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Sütlaç zaraz po baklavie jest moim ulubionym tureckim deserem. Na szczęście, w przeciwieństwie do baklavy da się go zrobić w domu i nie wymaga zbyt dużo pracy. Wystarczy zachować proporcje i cierpliwie mieszać, żeby się nie przypaliło :) Probowałam już wielu wersji, pierwszą kupiłam w tureckim bufec

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu (turecki specjalista stwierdził, że było go za dużo, ja też tak uważam, bo ryż wypełniał praktycznie całą miseczkę; zmniejszyć ilość ryżu lub zwiększyć ilość mleka)

    1/2 szklanki cukru (nie miałam normalnego cukru, więc użyłam tego w kostkach- 88 sztuk, czyli jakieś 190g; ten sam turecki specjalista stwierdził, że mało słodkie, ale jak na moje polskie podniebienie było idealnie)

    1 1/2 szklanki wody

    4 1/2 szklanki mleka (użyłam w sumie 1 litr + 1 szklankę mleka)

    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (miałam problem z zakupem, więc dodałam skrobii kukurydzianej; po dodaniu 2 łyżeczek stwierdziłam, że to jednak za mało i dosypałam jeszcze 2-3 łyżeczki)

    1 łyżeczka cukru wanilinowego (zdecydowanie za mało, więc wsypałam aż 3 paczki)

    pistacje/inne orzechy/suszone owoce do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sütlaç - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Płuczemy dokładnie ryż i przesypujemy do garnka (najlepiej do takiego, w którym ryzyko przywarcia jest bardzo małe :)). Zalewamy wodą i gotujemy aż ryż zacznie mięknąć.
    2. W trakcie gotowania powoli dolewamy mleko i dosypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Ciągle dokładnie mieszamy. Bez odchodzenia od kuchenki, bo mleko tylko czeka, żeby się przypalić.
    3. Gotujemy aż ryż zacznie się lekko rozpadać. Jeżeli masa robi się za gęsta wystarczy dolać mleka i gotować dalej.
    4. Kiedy uznamy, że ryż jest ugotowany rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w małej ilości mleka. Dodajemy do gotującego się mleka i dokładnie mieszamy.
    5. W tym momencie sütlaç jest już praktycznie gotowy. Ja przelałam go do ośmiu miseczek, ozdobiłam pokrojonymi suszonymi brzoskwiniami, poczekałam aż wystygnie i owinięty folią schowałam do lodówki. Jednak jeżeli posiadasz piekarnik możesz ugotowany sütlaç przelać do żaroodpornych miseczek i podpiec go w piekarniku (najlepiej z opcją grillowania od góry).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować