Zupa marokańska z imbirem i ciecierzycą

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Kiedy zaczęłam się moja fascynacja soczewicą i ciecierzycą codziennie chciałam ją do czegoś dodawać i codziennie przeszukiwałam Internet w poszukiwaniu odpowiednich przepisów. Ta zupa to jeden z efektów moich poszukiwań. Super rozgrzewająca i pyszna, więc na zimowe wieczory jak znalazł!

  • 30 min

Składniki:

  • oliwa z oliwek, czosnek, cebula, marchew, pomidory, papryka, natka pietruszki, imbir, przecier pomidorowy, bulion warzywny, ciecierzyca w puszce, sól, pieprz, kumin, chili
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marokańska z imbirem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno posiekany czosnek. Dalej siekamy drobno cebulę, paprykę, marchewkę oraz pomidory. W takiej kolejności stopniowo dodajemy do garnka.
    2. Kiedy warzywa zmiękną zalewamy je bulionem i gotujemy aż zaczną się rozpadać (można je zmiksować, jeżeli ktoś woli taką konsystencję).
    3. Następnie kroimi bardzo dorbno imbir i dodajemy go do gotującego się wywaru. Dodawajcie według uznania, a jeżeli będzie zbyt intensywna zawsze można dolać więcej bulionu.
    4. Jednym z ostatnich etapów jest otwarcie puszki ciecierzycy, odlanie soku i wsypanie zawartości do zupy.
    5. Do smaku można dodać też łyżkę przecieru pomidorowego (nie za dużo, żeby nie zdominował smaku).
    6. Później zostaje już tylko przyprawienie i dodanie natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować