Spring rolls z Tofu wg Buni

4.5 (180 ocen)

  • 15 min

Zawsze robiłam je w wersji z mięsem - tym razem postanowiłam spróbować wykorzystać wędzone tofu.

  • 15 min

Składniki:

  • 12 cienkich słupków wędzonego tofu
    8 płatów papieru ryżowego do sajgonek
    8 cienkich paseczków czerwonej papryki
    8 cienkich paseczków żółtej papryki
    4 łyżki cienko pokrojonej kapusty pekińskiej
    kilka pasków młodej cebulki ze szczypiorem
    olej z pestek winogron
    sos słodko kwaśny chili
    sól
    pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki Przekąski

Spring rolls z tofu wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa do sajgonek 1. W woku lub na patelni rozgrzać porcje oleju . Wrzucić kapustę , paprykę i szczypior - krótko obsmażyć mieszając by straciły posmak surowizny. Zdjąć z tłuszczu na kuchenny ręcznik i odsączyć.
  • Tofu wędzone 2. Pokroj Tofu w słupki.
  • Sajgonki zawijanie 3. Zwilżyć papier ryżowy ( 4 płaty ). Ułożyć na ściereczkach kuchennych . Na środku krążka papieru ryżowego ułożyć porcję warzyw - posolić, popieprzyć . Dołożyć tofu.
  • Sajgonki dalsze zawijanie 4. Zawinąć sajgonki.
  • Zawinieta sajgonka 5. Odłożyć na trochę . Potem zwilżyć następne 4 płaty. I jeszcze raz zawinąć każdą rolkę sajgonki.
  • Sajgonki gotowe do smazenia 6. Odłozyc sajgonki na kilka minut.
  • Sajgonki pierwsze smażenie 7. W małym garnuszku rozgrzać olej do głębokiego smażenia Włożyć sajgonki i smażyć chwilę aż się lekko podsmażą .
  • sajgonki odsączanie 8. Wyjąć. Odsączyć na ręczniku kuchennym .
  • sajgonki 2 smażenie 9. Poczekać aż przestygną i ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. Odsączyć.

Porady

Podawać z słodko-kwaśnym sosem chili .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować