Spring rolls

  • wyświetlono: 425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idzie wiosna, w sklepach pojawiają się warzywa i owoce sezonowe oraz... wiele promocji. Jako że jestem łowcą okazji, to upolowałem na promocji papier ryżowy. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to spring rollsy, idealny i lekki pomysł na drugie śniadanie w domu, bądź na wynos.

cutlery-clipart-restaurant-logo-16
  • 3 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

10 arkuszy papieru ryżowego
pół marchewki
zielony ogórek
filet z kurczaka
cebula
papryka
świeży szpinak
SOS:
łyżeczka musztardy
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
papryczka chilli

Sposób przygotowania przepisu:

Spring rolls

  • 1. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i przyprawą curry, smażymy na niewielkiej ilości oleju bądź gotujemy na parze. Później kroimy w małe paseczki.
  • 2. Warzywa myjemy. Ogórka, cebulę, marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w nieduże paski.
  • 3. Papier ryżowy moczymy w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Nakładamy na niego wszystkie warzywa, kurczaka i zawijamy jak krokiecika. Gotowe!
  • 4. SOS: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Jeżeli bierzemy rollsy na wynos, możemy wymieszać musztardę z cytryną i delikatnie skropić warzywa przed zawinięciem papieru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

SajgonkiSpring Rolls

Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE