Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Fajna propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo wyglądającej wersji spaghetti. Połączenie makaronu z zielonym pesto oraz krewetkami tworzy jednolitą całość, która obłędnie smakuje.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na pesto:
    1 doniczka świeżej bazylii
    8 łyżek oliwy
    80g orzechów nerkowca
    20g migdałów
    20g nasion słonecznika
    2 ząbki czosnku
    sok i otarta skórka z 1 limonki
    3 łyżki startego parmezanu
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    300g krewetek koktajlowych
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    250g makaronu spaghetti barwionego sepią
    garść orzechów nerkowca
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Dania główne

Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10s1hm4 1. Pesto: Wszystkie wymienione składniki przełożyć do Bendera. Zmiksować
    do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą
    i pieprzem.
  • image-21ruf19 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • image-1l64bg8 3. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około
    1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie
    3 minuty.
  • image-0fbp22q 4. Makaron podawać z pesto i krewetkami.
  • 5. Całość posypać orzechami nerkowca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować