Sorbet pomarańczowy z gorzką wódką

0 (0 ocen)

Połączenie owoców z wódką sprawia, że nie sposób oprzeć sie sorbetowi

Składniki:

  • 3 pomarańcze, 225 g cukru pudru, 600 ml wody, 3 łyżki czerwonej włoskiej wódki gorzkiej na przykład campari, 2 białka z dużych jajek, listki świeżej mięty i kandyzowana skórka owoców cytrusowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sorbet pomarańczowy z gorzką wódką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Obrać ze skórki 3 pomarańcze, robiąc to nad miską. Nie usuwać białej błony. Resztę białej błony zeskrobać nożem.

    2. Na małym ogniu rozpuścić cukier w wodzie. Zwiększyć płomień i nie mieszając, gotować przez 2 minuty. W razie potrzeby, mokrym pędzlem do ciasta zgarnąć syrop ze ścianek rondla.

    3. Syrop wlać do niemetalowej miski. Wrzucić skórkę pomarańczy i odstawić, aż mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej.

    4. Obrane pomarańcze mocno naciskając, przetoczyć kilkakrotnie na desce do krojenia. Przekroić na półi wycisnąć 125 ml soku. W razie potrzeby wycisnąć jeszcze jedną pomarańczę.

    5. Do chłodnego syropu domieszać sok pomarańczowy i chłodną wódkę. Przecedzić do pojemnika, przykryć i chłodzić przez co najmniej 30 minut.

    6. Wlać mieszaninę do maszynki do lodów i ubijać przez 30 minut. Białka ubić na sztywną pianę.

    7. Pianę z białek dodać do zmrożonej mieszaniny. Ubijać przez 5 minut. Przełożyć do płytkiego pojemnika. Przykryć i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.

    8. Na 15 minut przed podaniem wstawić do lodówki, aby sorbet zmiękł. Nałożyć do osobnych miseczek, podawać z przybraniem z listków świeżej mięty i kandyzowaną skórką owoców kandyzowanych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować