Połączenie owoców z wódką sprawia, że nie sposób oprzeć sie sorbetowi
Składniki:
3 pomarańcze, 225 g cukru pudru, 600 ml wody, 3 łyżki czerwonej włoskiej wódki gorzkiej na przykład campari, 2 białka z dużych jajek, listki świeżej mięty i kandyzowana skórka owoców cytrusowych
Sorbet pomarańczowy z gorzką wódką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Obrać ze skórki 3 pomarańcze, robiąc to nad miską. Nie usuwać białej błony. Resztę białej błony zeskrobać nożem.
2. Na małym ogniu rozpuścić cukier w wodzie. Zwiększyć płomień i nie mieszając, gotować przez 2 minuty. W razie potrzeby, mokrym pędzlem do ciasta zgarnąć syrop ze ścianek rondla.
3. Syrop wlać do niemetalowej miski. Wrzucić skórkę pomarańczy i odstawić, aż mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej.
4. Obrane pomarańcze mocno naciskając, przetoczyć kilkakrotnie na desce do krojenia. Przekroić na półi wycisnąć 125 ml soku. W razie potrzeby wycisnąć jeszcze jedną pomarańczę.
5. Do chłodnego syropu domieszać sok pomarańczowy i chłodną wódkę. Przecedzić do pojemnika, przykryć i chłodzić przez co najmniej 30 minut.
6. Wlać mieszaninę do maszynki do lodów i ubijać przez 30 minut. Białka ubić na sztywną pianę.
7. Pianę z białek dodać do zmrożonej mieszaniny. Ubijać przez 5 minut. Przełożyć do płytkiego pojemnika. Przykryć i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
8. Na 15 minut przed podaniem wstawić do lodówki, aby sorbet zmiękł. Nałożyć do osobnych miseczek, podawać z przybraniem z listków świeżej mięty i kandyzowaną skórką owoców kandyzowanych.
Komentarze