Soczysta pieczona karkówka

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Karkówka pieczona w marynacie z ziół, ketchupu i miodu. Smaczna, sycąca i soczysta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -3/4 kg karkówki bez kości
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki ketchupu
    -1 łyżka miodu
    -1 łyżka rozmarynu
    -1 łyżka majeranku
    -1 łyżka tymianku
    -1 łyżka papryki słodkiej
    -8 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Soczysta pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mięsie robimy nożem niewielkie otwory. Wkładamy do nich pokrojony w plasterki czosnek.
  • 2. 4 łyżki oleju mieszamy z rozmarynem, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką. Następnie dokładnie obtaczamy mięso w tej marynacie i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • 3. Wyjęte z lodówki mięso polewamy pozostałym olejem i pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową w 180 stopniach po 35 minut z każdej strony.
  • 4. Kiedy mięso już spędzi swój czas w piekarniku ketchup i miód mieszamy dokładnie ze sobą, wyjmujemy mięso (nie wyłączając piekarnika) i dokładnie je smarujemy powstałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika na jeszcze około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marynata Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować