Snikers

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Snikers - u mnie taki trochę inny, z masą krówkową, przełożony kremem budyniowym, a co w nim najpyszniejsze, karmelizowane orzechy, którym nie można się oprzeć, są naprawdę przeokropnie pyszne...

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    500g mąki pszennej (3 i 1/2 szkl.)
    100 g margaryny
    1/2 szkl. cukru
    7 łyżek miodu
    2 jajka
    1 czubata łyżeczka sody

    Warstwa orzechowa:
    300 g orzechów włoskich
    80 g masła
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru

    Krem budyniowy:
    2 szkl. mleka
    1 budyń śmietaankowy bez cukru (na 1/2 l)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    250 g margaryny

    Dodatkowo:

    puszka krówki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Snickers Desery

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko zagnieść i podzielić na 3 części. Wyłożyć ciastem foremki.(20x36cm) piec ok. 15 min.w temp. 180'C
    Na jeden blat ciasta wykładamy przygotowaną masę orzechową.
  • 2. Rozpuścić cukier, miód i masło. Dodać pokrojone w grubą kostkę orzechy, wszystko mieszać ok 4 minuty, żeby się nie przypaliło.
  • 3. Szklankę mleka zagotować, dodać cukier, następnie w 1 szkl. mleka rozrobić budyń i mąkę i wlać do gotującego się mleka. Wystudzić. Margarynę utrzeć i dodawać budyń po łyżce. Wszystko wymieszać.
  • 4. Przełożenie:
    ciasto miodowe-krem budyniowy-ciasto miodowe-krówka-ciasto miodowe z orzechami

Porady

Z racji tego, że to był eksperyment, następnym razem przełożę go masą z ,,Królewca", a to dlatego, że szybciej zwilgotnieje i łatwiej będzie się go kroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować