Tort Torebka Chanel

4.5 (184 ocen)

Jak dla mnie świetny pomysł na urodzinowy tort :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    2 Kremy do Karpatki do gotowania na budyniu
    500g margaryny
    1 litr mleka
    2 łyżki kakao

    owoce lub dżem do tortu

    krem maślany:
    150g miękkiego masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    Białą masa cukrowa 1 kg
    barwniki spożywcze czerwony i złoty

    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    proporcje trzeba zwiększyć.
    800 g cukru pudru,
    kilka kropel aromatu migdałowego
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    /barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort angielski

Tort torebka chanel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń 1. Krem do karpatki budyniowy przygotuj według opisu na opakowaniu. Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj stopniowo margarynę oraz kakao.
  • Biszkopt 2. Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.

    wykonanie : Biszkopt z każdej strony ścinamy tak aby był równy i gładki. Biszkopt przecinam na 3 części ( można każdy blat nasączyć wodą smakową). Przekładamy blaty kremem i owocami. Wierzch i boki tortu posmaruj równo kremem maślanym.
    Krem maślany: miękkie masło ubij przez 5 minut następnie dodaj stopniowo cukier puder i sok. Miksuj jeszcze około 3 minut.
    Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 3. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą dodaj glukozę i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić więc wstaw ją na chwilkę do mikrofali lub podgrzej w garnuszku na płycie, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  • tort 4. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy
  • tort 5. Po obłożeniu tortu masą wykonaj za pomocą specjalnego radełka lub zwykłego noże kreski na torcie, które będą tworzyły pikowanie tortu.
  • dekoracja 6. Następnie rozwałkuj na blacie pozostałą masę cukrową z pikowaniem o szerokości takiej jak tort ponieważ będzie to nasza dekoracja tortu na wierzchu, która będzie tworzyła zamykanie torebki. Następnie przenieś masę na tort.
    Z pozostałej masy zrób pasek i resztę dekoracji.

Porady

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować