Serowo - paprykowe paluszki z ciasta francuskiego

4.5 (184 ocen)

Mocno paprykowe i serowe, delikatnie chrupiące, idealne do piwa czy barszczu. Wykonanie ich zajmuje chwilę, pieką się równie szybko, dlatego je polecam.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    15-20 dag sera żółtego
    Ostra papryka mielona, pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paluszki Ser

Serowo - paprykowe paluszki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć ser żółty. Następnie rozłożyć ciasto francuskie i oprószyć go serem, papryką i pieprzem cayenne. Za pomocą wałka lekko docisnąć ser, by się przykleił. Przygotowane ciasto kroić nożem na paski szerokości około 1cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka.
    Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując 2cm odstępy. Końce paluszków przycisnąć do blaszki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 min.

Porady

Z 1 ciasta francuskiego wychodzi około 20-25 paluszków. Można wykorzystać inne przyprawy – czosnek granulowany, zioła prowansalskie czy na przykład mak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz Sery Papryka ostra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować