Serowe paluszki z ciasta francuskiego

5 (199 ocen)

Mocno serowe, delikatnie chrupiące, idealne do piwa czy barszczu. Wykonanie ich zajmuje chwilę, pieką się równie szybko, dlatego je polecam.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    15-20 dag sera żółtego
    Ostra papryka mielona do smaku
    Sól (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Paluszki

Serowe paluszki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na drobnej tarce zetrzeć ser żółty, następnie wymieszać go papryką i solą. Arkusz ciasta francuskiego podzielić na pół. Jedną część oprószyć serem, lekko go docisnąć, by się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta. Docisnąć. Przygotowane ciasto kroić nożem na paski szerokości około 1cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując 2cm odstępy. Końce paluszków przycisnąć do blaszki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 min

Porady

Z 1 ciasta francuskiego wychodzi około 20-25 paluszków. Można wykorzystać inne przyprawy – czosnek granulowany, zioła prowansalskie czy na przykład mak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować