Sernik z pianą i brzoskwniami

5 (197 ocen)

  • 45 min

Kiedyś znalazłam ten przepis i troszkę go zmodyfikowałam :) sernik jest pyszny, a piana chrupiąca taka jak powinna być, dzięki mące ziemniaczanej nie jest ona ciągnąca

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3 szklanki mąki (450 g)
    ½ szklanki cukru (100 g)
    250 g masła (kostka)
    5 żółtek
    3 łyżeczki proszku
    do pieczenia


    Masa serowa:

    1 kostka masła (250 g)
    1½ szklanki cukru (300 g)
    1 kg sera (ja daję serek homo)
    4 żółtka i 2 całe jajka
    2 budynie śmietankowe
    w proszku
    aromat cytrynowy

    1 puszka brzoskwiń (800g)




    Piana:


    4 - 5 białek
    1 szklanka cukru (200 g)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli


    jeśli chcesz więcej piany to 5 białek, chodź te 4 to wystarczająco .
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z pianą i brzoskwniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:


    1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:
  • 2. 2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek (2 całych + 4 żółtka) , budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.
  • 3. 3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.
  • 4. 4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka(szczypta soli) ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
  • 5. 5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.
  • 6. Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu.

    Ciasto będzie najlepiej smakowało dopiero na następny dzień - tak jak to jest u większości serników.

    Smacznego

    Andżelika

Porady

Czas pieczenia sernika może się przedłużyć jeszcze dodatkowo 15 min, dlatego należy po 50 min nakryć folią aluminiową aby piana za mocno się nie przypiekła. I sprawdzić patyczkiem jakie jest ciasto .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować