Sernik z rodzynkami i pianą

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto w sam raz do kawki.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg twarogu półtłustego
    100 g margaryny
    1,5 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    100 g rodzynek

    Piana:
    6 białek
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rodzynkami i pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.

    .
  • 2. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa dodajemy margarynę, żółtka, i wsypujemy oba cukry. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej,dodajemy skórkę i rodzynki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 40 minut w temp 180C. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok z cytryny.Dokładnie mieszamy. Na upieczone ciasto wykładamy pianę z białek, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut aż beza się zrumieni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować