Sernik na zimno z porzeczkami

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Najlepszy sernik na zimno jaki jadłam oraz zrobiłam :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • duża paczka okrągłych biszkoptów

    1 kg sera białego w wiaderku
    1 duży jogurt naturalny
    200 g drobnego cukru
    400 g czarnej porzeczki
    4 łyżki żelatyny

    około 80 g czarnej porzeczki
    1 galaretka czarna porzeczka lub owoce leśne
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Sernik na zimno z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty wykładamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 35x25. Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 część masy i odstawić na bok. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, lekko przestudzić i dodać do większej porcji masy serowej ciągle miksując. Następnie wylać tę masę serową na biszkopty i wstawić do lodówki do stężenia na około 30 minut. W tym czasie porzeczki zmiksować blenderem i wymieszać z odłożoną porcją masy serowej. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i lekko przestudzić. Dodać do masy porzeczkowej i dokładnie zmiksować. Wylać na zastygniętą masę serową i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 2. Galaretkę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Porzeczki ułożyć na stężałej masie porzeczkowej, zalać tężejącą galaretką.

Porady

Sernik powinien przed podaniem schłodzić się w lodówce około 24 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować