Popularnego i pysznego sernika na murzynku wzbogaciłam o piankę cappucinno. Ciasto nabrało nowego smaku i aromatu :) Polecam na różne uroczystości, jak i do niedzielnej kawki :)
Sernik na murzynku z pianką cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, wodę, kakao i aromat waniliowy przełożyć do garnuszka. Zagotować mieszając i ostudzić. Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać żółtka, ostudzoną masę kakaową i starannie wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą.
2.Przelać do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować masę serową.
3.Masa serowa: żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce ser, proszek budyniowy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
4.Masę wylać na podpieczone ciasto kakaowe. Piec ok 60 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzić.
5.Pianka cappuccino: śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cappuccino. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu i połączyć z masą. Wstawić na chwilę w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Następnie przelać na masę serową, wyrównać. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego!
Komentarze