Sernik na murzynku z pianką cappuccino

4.51 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Popularnego i pysznego sernika na murzynku wzbogaciłam o piankę cappucinno. Ciasto nabrało nowego smaku i aromatu :) Polecam na różne uroczystości, jak i do niedzielnej kawki :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto kakaowe: 250g margaryny
    1,5 szklanki cukru
    6 łyżek wody
    3 łyżki kakao
    aromat waniliowy
    4 jajka
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa: 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    1 op.budyniu śmietankowego

    Pianka cappuccino: 600ml śmietanki 30 proc.
    8 łyżek kawy cappuccino (użyłam z magnezem)
    2 łyżki cukru pudru
    op.żelatyny - fix (60g)
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Murzynek Desery Pianka

Sernik na murzynku z pianką cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do masy dodaj pianę z białek 1. Ciasto kakaowe: pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, wodę, kakao i aromat waniliowy przełożyć do garnuszka. Zagotować mieszając i ostudzić. Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać żółtka, ostudzoną masę kakaową i starannie wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą.
  • przed pieczeniem 2. Przelać do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować masę serową.
  • do sera dodaj pianę z białek 3. Masa serowa: żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce ser, proszek budyniowy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
  • masa serowa 4. Masę wylać na podpieczone ciasto kakaowe. Piec ok 60 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzić.
  • 5. Pianka cappuccino: śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cappuccino. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu i połączyć z masą. Wstawić na chwilę w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Następnie przelać na masę serową, wyrównać. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować