Sernik mocno wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ostatnie wiśnie wykorzytsane.

  • 60 min

Składniki:

  • Spód i boki sernika:

    biszkopty długie - 3 paczki
    biszkopty okrągłe - paczka

    Składniki na sernik:

    4 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
    500 ml śmietany kremówki
    500 ml wydrylowanych wiśni
    8 łyżek cukru
    1 śmietan-fix
    sok z jednej cytryny
    1 galaretka wiśniowa
    Składniki polewy:

    1 szklanka wydrylowanych wiśni
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik mocno wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik mocno wiśniowy 1. Robimy polewę.
    Wiśnie zasypujemy cukrem i zalewamy wodą i gotujemy 5 minut.
    Mąkę rozrobić w odrobinie wody i wlać do wiśni, utworzy się piękny , gęsty kisiel.
    Polewa gotowa i bierzemy się za sernik.
  • sernik mocno wiśniowy 2. Wiśnie zmiksować z 4 łyżkami cukru.
    Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru, śmietan-fixem oraz sokiem z cytryny.
    Dodać do śmietany serki i wymieszać.
    Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przestudzić.
    Połączyć masę serowo-śmietankową z wystudzona galaretką i zmiksowanymi wiśniami.
  • 3. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm.
    Na dno ułożyć biszkopty okrągłe.
    Wlać połowę masy serowej i wzdłuż całego boku tortownicy powciskać biszkopty długie.
    Zalać resztą masy serowej.
    Wstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin bo masa jest bardzo delikatna i potrzebuje więcej czasu na stężenie.
    Na wierzchu wylać polewę wiśniową i sernik gotowy.

Porady

Myślę że spokojnie można pokombinować z innymi owocami np. śliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować