Sernik czarno-biały

4.4 (179 ocen)

  • 25 min

Pyszny, rozpływa się w ustach. Tradycyjny przepis. :)

  • 25 min

Składniki:

  • CIEMNA (czekoladowa) część:
    * 3 szklanki mąki,
    * 1 szklanka cukru,
    * cukier waniliowy,
    * 3/4 kostki palmy,
    * 4,5 łyżek kakao,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 3 żółtka

    BIAŁA (twarogowa) część:
    *1 kg twarogu (może być taki z "wiaderka"),
    *6 żółtek,
    *1 szklanka cukru,
    * budyń żółty (3/4 l),
    *3/4 kostki palmy

    Polewa czekoladowa:
    * 1 łyżka wody,
    * 1/3 kostki palmy,
    * 5 łyżek cukru,
    * 1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.4 (179 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik czarno-biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIEMNA część:
    1) Wrzucić wszystkie składniki do miski. Wymieszać i zagnieść, tak aby powstały okruchy. (białka od jajek oddzielić do innej miski)
    2) Trochę więcej niż połowę okruchów wysypać na blachę. (resztę pozostawić)
  • 2. BIAŁA część:
    1) Utrzeć żółtka z cukrem.
    2) Dodać palmę i dalej ucierać.
    3) Wsypać budyń i wymieszać.
    4) Dodać twaróg.
    5) Ubić białka z 9 jaj z dodatkiem łyżeczki cukru. (białka pozostałe po oddzieleniu żółtek do części ciemnej i białej)
    6)Ubite białko dodać do masy twarogowej i mieszać, tak aby "wbić" do pasy ja najwięcej powietrza.
    7) Masę wylać na okruchy.

  • 3. Na wierzch posypać pozostałe okruchy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
  • 4. Polewa czekoladowa.
    Wszystkie składniki wrzucić do garnuszka. ( najlepiej nie mieszać) Gdy rozpuści się palma zdjąć z kuchenki i ostudzić, aby zgęstło. Polać czekolada ostudzony już sernik.
  • 5. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa serowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować