Sernik czarno-biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIEMNA część:
1) Wrzucić wszystkie składniki do miski. Wymieszać i zagnieść, tak aby powstały okruchy. (białka od jajek oddzielić do innej miski)
2) Trochę więcej niż połowę okruchów wysypać na blachę. (resztę pozostawić)
2.BIAŁA część:
1) Utrzeć żółtka z cukrem.
2) Dodać palmę i dalej ucierać.
3) Wsypać budyń i wymieszać.
4) Dodać twaróg.
5) Ubić białka z 9 jaj z dodatkiem łyżeczki cukru. (białka pozostałe po oddzieleniu żółtek do części ciemnej i białej)
6)Ubite białko dodać do masy twarogowej i mieszać, tak aby "wbić" do pasy ja najwięcej powietrza.
7) Masę wylać na okruchy.
3.Na wierzch posypać pozostałe okruchy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
4.Polewa czekoladowa.
Wszystkie składniki wrzucić do garnuszka. ( najlepiej nie mieszać) Gdy rozpuści się palma zdjąć z kuchenki i ostudzić, aby zgęstło. Polać czekolada ostudzony już sernik.
Komentarze