Sandwich z pastą buraczaną i halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy pastę buraczaną.
Buraki kroimy na połówki, układamy na blaszce wnętrzem buraka do góry, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w piekarniku (180 st) około 30-60 min. w zależności od wielkości. Następnie przecieramy je przez drobne oczka tarki lub używamy do tego celu miksera, mieszamy z fetą i przyprawiamy. Nie solimy gdyż feta jest wystarczająco słona.
Dwie kromki chleba (mogą być posmarowane masłem) odrobinę podpiekamy na patelni grillowej (zwykła też się nada;) z jednej strony. Następnie układamy kolejno pastę buraczaną, grillowany ser halloumi, plastry pomidora i sałatę lub zieloną pietruszkę. Przykrywamy podpieczoną stroną chleba i pieczemy jeszcze chwilę nieprzypieczone strony na wolnym ogniu.
Komentarze