Sało

4.5 (165 ocen)

  • 141 godz. 40 min

Sało, czyli wędzona słonina w domowym przepisie. Sało to popularna przystawka w Rosji i na Ukrainie - tradycyjnie sało jada się podobnie jak smalec - cienko pokrojone plastry słoniny podaje się z pajdą dobrego chleba i kiszonym ogórkiem. Dla dorosłych - sało serwuje się z kieliszkiem wódki.

  • 141 godz. 40 min

Składniki:

  • Słonina o grubości ok 5 cm
    Sól i pieprz
    Ostra papryka (mielona)
    Czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sało - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa :
    Do gotującej się wody należy dodać sól w proporcji 1 szklanka na 1 litr wody.

    Wystudzoną zalewą należy zalać słoninę i moczyć w niej 3-4 dni. Po tym czasie wyjąć i w świeżej wodzie gotować 30 min ,po czym wyjąć ,wystudzić ,natrzeć solidnie czosnkiem utartym z mieloną ostrą papryką i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem należy dobrze schłodzić w lodówce (24 godz)

Porady

Sało (wędzona słonina) najlepiej podać po schłodzeniu w towarzystwie mocnego alkoholu, kiszonego ogórka i kromki pszennego pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować